středa 6. února 2013

Hlídejte si tepovou frekvenci!

Jestliže neustále makáte, dodržujete pitný režim a stravujete se s rozmyslem, ale vaše tukové zásoby stále neubývají někde je problém. Pokud jen tak stoupnete na pás a běžíte nebo hodiny jedete na rotopedu jako šílenec, spotřebujete obrovské množství energie za téměř nulovou cenu. Při cvičení je vždy vhodné hlídat si tepovou frekvenci (na běžících pásech a rotopedech je většinou měřič zabudovaný v madlech, lze koupit také samostatný měřič tepu nebo je součástí sportovních hodinek).

Co je to tepová frekvence?

Tepová frekvence (TF) je počet stahů, které vaše srdce provede za jednu minutu. Tato hodnota se u každého jedince liší podle trénovanosti, intenzity tělesné zátěže a dalšího. V klidovém stádiu provede naše srdce asi 65-70 tepů za minutu, u trénovaných jedinců a sportovců se toto číslo může pohybovat až kolem 50. Podle této hodnoty můžeme také dlouhodobě sledovat svou trénovanost.

Tepová frekvence se při fyzické zátěži zvyšuje v závislosti na tom, jak je činnost náročné na srdce. Čím náročnější cvičení, tím více se TF blíží takzvané maximální tepové frekvenci (MTF) - hodnotě, kterou bychom v žádném případě neměli překračovat.

Jak vypočítám svou maximální tepovou frekvenci?

Toto číslo se rovněž individuálně velice liší, existují však obecné vzorce, ze kterých jej lze orientačně vypočítat. Významnou roli zde hraje věk a často se říká, že také pohlaví (to je ovšem velice nepřesné). Obecný vzorec:
pro ženy: 226 - (váš věk) = vaše maximální tepová frekvence
pro muže: 220 - (váš věk) = vaše maximální tepová frekvence
Pozn.: U trénovanějších jedinců se uvádí vzorec s věkem vynásobeným 0,7.

Jaká je optimální tepová frekvence pro hubnutí?

Naše tělo nejlépe spaluje přebytečné tuky, když se náš tep pohybuje okolo 65 - 75% naší maximální tepové frekvence. Uvedu tedy konkrétní případ:
Dvacetipětiletá žena nejefektivněji hubne, když se její tepová frekvence pohybuje mezi hodnotou 131 až 151 /226 - 25 (věk)  = 201 (MTF); 201 x 0,65 = 131; 201 x 0,75 = 151/.

Jak si změřit tep bez použití přístroje?

Ne každý si může dovolit nebo nemá po ruce v danou chvíli měřič tepu (ten udává přesnější hodnoty), ale my si dokážeme poradit i jinak. Aktuální tepovou frekvenci lze zjistit za použití tří prstů na vnitřní straně zápěstí nebo dvou prstů na straně krku (záleží, kde snadněji nahmatáte tep) a spočítáte tepy, které cítíte během 10s.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za přidání komentáře. Na všechny dotazy ráda odpovím. :)